16 Απρ 2008

Κάστρο Ρωγών

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε κάποια από τα αξιοθέτα της περιοχής, με πληροφορίες διαθέσιμες στο internet και να δώσουμε στοιχεία τα οποία ίσως σε πολλούς να είναι άγνωστα, παρότι τα αξιοθέατα αυτά είναι δίπλα μας. Σ'αυτό συμβάλει επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμμία ανάδειξη αυτών .Έτσι σήμερα θα μιλήσουμε για το Κάστρο των Ρωγών.


"Στο χώρο μεταξύ της Νέας Κερασούντας και της Πέτρας, πάνω σε λόφο, υψώνεται το Κάστρο των Ρωγών. Το κάστρο έχει κτιστεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βουχέτιο που ήταν αποικία των Ηλείων. Οι πρώτες οχυρώσεις της ακρόπολης των Ρωγών έγιναν τον 5ο π.χ. αιώνα. Διακρίνονται ογκόλιθοι στη σημερινή δομή του κάστρου.

Οι Ρωμαίοι τον 3ο μ.χ. αιώνα ισχυροποίησαν τα τείχη και τα συμπλήρωσαν. Ακολουθούν οι Βυζαντινοί τον 13ο αιώνα που του έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα. Εδώ το 1304 νικήθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Θωμά, ο Φίλιππος του Τάραντος που επιχείρησε να καταλάβει το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Το κάστρο, το 1338 έγινε ορμητήριο των επαναστατών της Ηπείρου κατά του Βυζαντίου επί αυτοκράτωρος Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου. Τελικά παραδόθηκε από τον υπερασπιστή του Αλέξιο Καβάσιλα, στον Ιωάννη Καντακουζηνό, μετά από διαπραγματεύσεις.

Η μεσαιωνική πόλη των Ρωγών καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους στο τέλος του 17ου αιώνα, κατά τον Βενετοτουρκικό πόλεμο. Στο χώρο του κάστρου των Ρωγών, βρίσκεται η μονή Θεοτόκου των Ρωγών".

Πληροφορίες από: filippiada.info

7 Comentários:

kolovatsios είπε...

Μπράβο stef. Διαδώστε τα μέρη μας και σχολιάστε τους δημοτικούς άρχοντες. Πρέπει επιτέλους να πάτουμε μπρός!

Ανώνυμος είπε...

bravo stef.poli kalo.kairos itan na anadeixoume ta omorfa topia tis perioxis mas.osos gia tous topikous arxontes , oloi to xeroun alla to anaferoun mono preoklogika kai meta........sinexise etsi!

stef είπε...

Δε ξέρω Λίδη και Γιώργο αλλά για την ανάδειξη του κάστρου των Ρωγών...δεν είχα ακούσει και ιδιαίτερα ούτε προεκλογικά...είναι κρίμα που έχουμε δίπλα μας τέτοια μνημεία και δεν υπάρχει καμμία ανάδειξη...Άμα ήταν σε άλλο μέρος ποιο τουριστικό ή επίσης σε άλλη χώρα, θα ήταν τα πρώτα που θα είχαν αξιοποιηθεί...!! Κ δεν είναι μόνο αυτό το κάστρο..είναι και άλλα μέρη των οποία δυστυχώς δεν κάνει και τόσο κέφι στην εκάστοτε δημοτική αρχή να δώσει εμφαση...Ίσως να θεωρούνε πως να ανοιγοκλείνουν τον πεζοδρομο καθε φορά που αλλάζει η εξουσια είναι πιο σημαντικό...!

filippiadiotis είπε...

Στέφανε κάνεις πολύ καλό στον τόπο με τα posts σου. Keep going...

dryofyto είπε...

Θα ήθελα να προτείνω στη δημοτική αρχή την έκδοση ενός οδηγού με πληροφορίες σχετικές με τους αρχαιολογικούς χώρους,τα ιστορικά μνημεία και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας,είτε βρίσκονται στα όρια του δήμου μας είτε στην ευρύτερη περιοχή.Ας μας δείξουν επίσης οι άρχοντες τις ευαισθησίες τους γενικά και στην πράξη...Ας αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από το αξίωμά τους.

stef είπε...

Φίλε Κώστα μάλλον σε πιανουμε λιγο αδιαβαστο.Τουριστικός οδηγός υπάρχει για τον Δήμο και τα περιχωρα και μάλιστα ήταν απρόσμενα εξαιρετικός με λεπτομερείς περιγραφες στις ομορφιές της περιοχής...Όσον αφορά οτι θα πρεπει να περασουν και σε λίγο πιο πρακτικά θέματα οπως είπες θα συμφωνησω απόλυτα...

dryofyto είπε...

Στέφανε σ'ευχαριστώ για την ενημέρωση!Δεν το 'ξερα ότι υπάρχει τέτοιος οδηγός!Μάλλον θα πρέπει να διαδοθεί περισσότερο στα δημοτικά διαμερίσματα.

Φιλιππιάδα © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO